Monday, August 16, 2010

MENU BERBUKA PUASA



Hari ni saje nak tulis pasal lauk berbuka puasa. tahun ni malas sikit pergi bazar ramadhan.lagi2 kalau beli lauk yang dah siap masak. Mungkin tak kena dengan selera kot.

So, semalam lepas balik dari opis, singgah pasar kat matang jaya. Aku memang selalu beli ikan kat tempat abg ni. sebab dia selalu bagi diskaun. Tengok2 ada dia jual Lobster 3 ekor yang besar. Disebabkan dah lama tak makan lobster, so belilah semalam. sekilo RM40 tapi memang berbaloi2...Tengok ada ikan kembung beli jugak. Bukan apa papa suka ikan kembung. So semalam menu kami sekeluarga ialah Lobster masak telur dan kari ikan kembung. kalau sape2 nak cuba ni resepinya:

LOBSTER MASAK TELUR (ALA2 SWEET SOUR)

Bahan-bahan:
1kg lobster (dipotong 2 dan dibersihkan)
Sikit Cili kering direbus dan blend
sikit halia, bawang merah, bawang putih
2 sudu oyster sauce
4 sudu tomato sos
gula, garam dan ajinomoto kalau suka
sikit daun sup
sebiji telur ayam

cara memasak:
Cili kering diblend bersama bawang, halia
Masukkan sikit minyak untuk menumis
masukkan bahan yang diblend tadi.masak sampai garing kemudian masukkan oyster sos, gula sikit, garam dan ajinomoto. garam jangan letak banyak takut oyster sos dah masin.
masukkan tomato sos dan dan lobster, gaulkan letak sikit air kalau kering kemudian tutupkan kuali tu nak bagi masak.
Agak2 dah nak masak masukkan sebiji telur. Biarkan sekejap baru dikacau untuk dapatkan teksture yang cantik.
masukkan daun sup
Bila lobster dah masak tutupkan api dan bolehlah makan

Kalau tak de lobster, ketam pun sesuai untuk masakan ni. so layan the gambar kat atas tu...

No comments:

Post a Comment